Excel Sınıfı Forumuna Hoş Geldiniz

Excel, formüller, makrolar ve veri analizi odaklı bu forumdaki konu, rehber ve diğer tüm içerikler kayıtlı üyelerimize açıktır. Excel öğrenmek, bilginizi geliştirmek ve karşılaştığınız sorunlara çözüm bulmak için hesabınızla giriş yapmanız veya yeni bir üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Üyelik işlemi tamamen ücretsizdir ve yalnızca birkaç saniye sürer. Üye olduktan sonra Excel ile ilgili sorular sorabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir, diğer üyelerin sorularına yanıt verebilir ve aktif katılım sağlayarak rütbe atlayabilirsiniz.

Premium üyelik ile dosya paylaşımı, dosya indirme, eğitim kütüphanesine erişim ve forum içi özel özelliklerden yararlanabilirsiniz. Lütfen aşağıdaki butonları kullanarak giriş yapın veya hızlıca kayıt olun ve Excel Sınıfı topluluğuna hemen katılın.

Excel Sınıfı Forum Sunucu altyapısı altunsoft Inc. tarafından sağlanmaktadır.
Kurumsal Altyapı Yüksek Performans
BİLGİLENDİRME
Premium Konular Normal Kullanıcılar tarafından görüntülenemez.Görüntülemek için Ücretli PREMIUM Üyelik gereklidir.
DİKKAT
Dosya indirmek / yüklemek için Ücretli PREMIUM Üyelik gereklidir.
Forum - Excel Sınıfı

Excel, formüller, makrolar ve veri analizi odaklı bu foruma hoş geldiniz. Bu platform; Excel öğrenmek, bilgisini geliştirmek ve karşılaşılan sorunlara birlikte çözüm üretmek isteyen kullanıcılar için oluşturulmuştur. Forumumuzda üyeler Excel ile ilgili sorular sorabilir, deneyimlerini paylaşabilir ve diğer üyelerin sorularına yanıt vererek bilgi alışverişinde bulunabilir. Aktif katılım sağlayan ve sorulara nitelikli çözümler üreten üyeler rütbe atlayarak uzmanlık seviyelerini yükseltebilir. Premium üyelik ile dosya paylaşımı, dosya indirme, eğitim kütüphanesine erişim ve forum içi özel özelliklerden yararlanabilirsiniz. Bilginin paylaştıkça değer kazandığı bu toplulukta yer aldığınız için memnuniyet duyuyor, keyifli ve verimli paylaşımlar diliyoruz.

DÜŞEYARA'DA #YOK HATASI YERİNE, İNDİS VE KAÇINCI İŞLEVLERİNİ İÇİÇE KULLANIN:)

Princess Of Excel

Excel Üstadı
Forum Destek
Çaylak
Excel Eğitmeni
İNDİS VE KAÇINCI KOMBİNASYONU İLE #YOK HATASINDAN KURTULUN.

Arama ve başvuru formüllerinden olan ve iş hayatında sıkça kullanılan düşeyara formülü bazı durumlarda
#yok hatası verebilir. Bunun temel sebebi bu formülün aranan değerinin yalnızca sağ tarafından veri getirebilmesidir. Örnek tablomuzda ürünlere dair veri doğrulama yolu ile açılır liste yapılarak her seçimde verilerin güncellenmesi istenmiştir. Yani bir formül yazacaksınız, alt kulbundan tutup sağa doğru çektiğinizde veriler otomatik gelmelidir. Eğer ürün adları tabloda ilk sütunda bulunsaydı düşeyara sizi memnun edebilirdi. Ancak bu tarz karmaşık tablolarda başka formüller işimizi kolaylaştırmaktadır.

1778706941333.webp1778707260595.webp

Düşeyara burda kullanıldığında resimdeki görüldüğü üzere #yok hatası vermiştir. Peki ama bunu nasıl çözüme ulaştırabiliriz? Değerli Excelciler düşeyara tablonun sağına hakimken İndis ve kaçıncı formülü tablonun tamamına hakimdir. Yani indis ve kaçıncı kombinasyonu ile ister sağdan, ister soldan, ister alt veya üstten dilediğiniz veriyi getirebilirsiniz. İşte indis kaçıncı mucizesi karşınızda:

1778708805133.webp

Formül açıklamasını yazalım:
=indis(tablonuz;kaçıncı(aranandeğer;aranandeğerinolduğusütun;0);sütun(sütun))
indisformülünü yazın ve seçin=Burda sağa doğru veri getilmesi için tabloyu seçip f4 ile sabitleyin.
Aranan değer kısmı= Tablodaki ürünü seçin, yani A12 sabitleyin (formül sağa doğru çekileceği için f4 ile sabitleyin).
Tam eşleşme için 0 'ı seçin.
Sütün(B2)= sütunun bulunduğu hücreyi seçin ki sağa doğru çekince sütun sayısında artış sağlanarak doğru hücre bulunsun.

Merak edin, araştırın, öğrenin, gelişin ve geliştirin. Gelişim ve değişim her zaman iyidir. Excel ile kalın, hoşça kalın dostlar...
Princess Of Excel
Yasemin Çakır

Ekli dosyalar

• 1778707466681.webp
    1778707466681.webp
    58.8 KB · Görüntüleme: 0
Hocam faydalı paylaşım olmuş elinize sağlık
eğer aranan değer tablonun içerisinde yok ise hangi hatayı alırız acaba

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kocam faydalı paylaşım olmuş elinize sağlık
eğer aranan değer tablonun içerisinde yok ise hangi hatayı alırız acaba
Öncelikle yorumunuz ve sorunuz için size teşekkür ederim. Eğer indis formülü içinde tablo yanlış seçilmişse Excel #başvur hatası verir. Sorduğunuz gibi ürün bulunamazsa yine #yok hatası alırsınız. Bu gönderinin amacı düşeyaranın yetişemediği sol alandan veri çağırarak aslında düşeyaranın #yok hatasını en aza indirgemekti. Yani Düşeyara yalnızca datanın sağına, indis kaçıncı kombinasyonu datanın tamamına hakimdir. Umarım anlaşılır olmuştur. Kolaylıklar ve iyi günler dilerim.☺️

Hocam işlemin mantığını ve fonksiyonlarını kendi işimi görecek kadar biliyorum. Benim dikkat çekmek istediğim nokta başlıktı. Çünkü İNDİS + KAÇINCI kombinasyonu da aranan değer tabloda yoksa yine #YOK hatası verecektir. Yani bu yöntem DÜŞEYARA’nın sağ-sol kısıtını çözüyor ancak #YOK hatasını tamamen ortadan kaldırmıyor. Bu yüzden “#YOK hatasından kurtulun” ifadesi biraz yanıltıcı olabilir diye düşünmüştüm. Yine de emeğinize sağlık, faydalı paylaşım olmuş.

Hocam işlemin mantığını ve fonksiyonlarını kendi işimi görecek kadar biliyorum. Benim dikkat çekmek istediğim nokta başlıktı. Çünkü İNDİS + KAÇINCI kombinasyonu da aranan değer tabloda yoksa yine #YOK hatası verecektir. Yani bu yöntem DÜŞEYARA’nın sağ-sol kısıtını çözüyor ancak #YOK hatasını tamamen ortadan kaldırmıyor. Bu yüzden “#YOK hatasından kurtulun” ifadesi biraz yanıltıcı olabilir diye düşünmüştüm. Yine de emeğinize sağlık, faydalı paylaşım olmuş.
Düşeyara' da, indis kaçıncı kombinasyonunda ya da herhangi bir formülde sonuç olarak #yok hatasının (ya da herhangi bir hata değerinin) görüntülenmesini istemiyorsanız formülün başına eğerhata işlevini yazın. Formül sonona da ; koyduktan sonra " " tırnak içinde boşluk yazın. Hata yerine boşluk verir. İşlev durumuna göre metin de yazabilirsiniz, "bulunamadı" vb

Geri