Herkese merhabalar değerli forum üyeleri, 
Bugün AP News'te karşıma çıkan ve aslında son dönemde hepimizin aklının bir köşesini kurcalayan, özellikle de üniversite tercihi yapacak gençleri çok yakından ilgilendiren kritik bir makaleyi tartışmaya açmak istiyorum.
Hepimiz bizzat deneyimliyoruz; yapay zeka araçlarına bir komut veriyoruz ve bize saniyeler içinde koca bir otomasyon betiği, web sitesi taslağı veya veri tabanı kodu yazıp önümüze koyuyor. Hatta Microsoft'un Copilot hamlelerini, internetsiz çalışan modellerin cihazlarımıza kadar girdiğini daha yeni konuştuk. Peki, kodlamayı saniyeler içinde yapan bu sistemler varken Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) ve Yazılım bölümleri okumak hala geleceğin mesleği mi, yoksa şekil mi değiştiriyor?

Makalenin de parmak bastığı en önemli nokta tam olarak bu. Ankara Üniversitesi'nde Fizik Mühendisliği sıralarında dirsek çürütürken hocalarımızın hep vurguladığı temel bir disiplin vardı: Sistemin çalışma mantığını ve analitik düşünceyi kavramak. Bugün kendi hazırladığım karmaşık eğitim müfredatlarında veya dijital iş süreçlerimde görüyorum ki; yapay zeka ameleliği (yani ezbere dayalı satır satır kod yazmayı) çok iyi yapıyor. Ancak o kodun neden yazılması gerektiğini, işin genel mimarisini ve problemin kök nedenini bulup çözme mantığını hala insan kurmak zorunda. 
Yani üniversiteler artık öğrencilere sadece belirli bir kodlama dilinin (Python, C++ veya VBA) kurallarını (sözdizimini) ezberletmekten çıkıp, "Yapay zeka araçlarını yöneterek nasıl devasa sistemler inşa edilir?" vizyonunu aşılamak zorundalar.
Eskiden iyi bir yazılımcı, ekrana bakmadan hatasız kod yazan kişiydi. Yeni dönemde (yani Tekillik Çağının kapısındayken) ise iyi bir yazılımcı;

Söz Sırası Sizde!Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çevrenizde üniversite sınavına hazırlanan, eğitim hayatının başında olan veya şu an yazılım alanında ilerlemek isteyen gençler var mı? Onlara bu yeni yapay zeka çağında nasıl bir yol çizmelerini, geleneksel kodlama yerine kendilerini hangi alanda geliştirmelerini tavsiye ederdiniz?
Kaynak: https://apnews.com/article/college-major-ai-computer-science-coding-f0dca8e4f7e16297ad27c2b02adc2530
Bugün AP News'te karşıma çıkan ve aslında son dönemde hepimizin aklının bir köşesini kurcalayan, özellikle de üniversite tercihi yapacak gençleri çok yakından ilgilendiren kritik bir makaleyi tartışmaya açmak istiyorum.
Hepimiz bizzat deneyimliyoruz; yapay zeka araçlarına bir komut veriyoruz ve bize saniyeler içinde koca bir otomasyon betiği, web sitesi taslağı veya veri tabanı kodu yazıp önümüze koyuyor. Hatta Microsoft'un Copilot hamlelerini, internetsiz çalışan modellerin cihazlarımıza kadar girdiğini daha yeni konuştuk. Peki, kodlamayı saniyeler içinde yapan bu sistemler varken Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) ve Yazılım bölümleri okumak hala geleceğin mesleği mi, yoksa şekil mi değiştiriyor?

Kod Yazmak Değil, Problem Çözmek Önemli
Makalenin de parmak bastığı en önemli nokta tam olarak bu. Ankara Üniversitesi'nde Fizik Mühendisliği sıralarında dirsek çürütürken hocalarımızın hep vurguladığı temel bir disiplin vardı: Sistemin çalışma mantığını ve analitik düşünceyi kavramak. Bugün kendi hazırladığım karmaşık eğitim müfredatlarında veya dijital iş süreçlerimde görüyorum ki; yapay zeka ameleliği (yani ezbere dayalı satır satır kod yazmayı) çok iyi yapıyor. Ancak o kodun neden yazılması gerektiğini, işin genel mimarisini ve problemin kök nedenini bulup çözme mantığını hala insan kurmak zorunda. Yani üniversiteler artık öğrencilere sadece belirli bir kodlama dilinin (Python, C++ veya VBA) kurallarını (sözdizimini) ezberletmekten çıkıp, "Yapay zeka araçlarını yöneterek nasıl devasa sistemler inşa edilir?" vizyonunu aşılamak zorundalar.
"Geliştirici" (Developer) Tanımı Evriliyor
Eskiden iyi bir yazılımcı, ekrana bakmadan hatasız kod yazan kişiydi. Yeni dönemde (yani Tekillik Çağının kapısındayken) ise iyi bir yazılımcı;
Yapay zeka asistanlarına en doğru bağlamı ve komutu (prompt) verebilen,
Farklı AI modüllerini birleştirip uçtan uca otonom iş akışları (agentic workflows) tasarlayabilen,
Yapay zekanın ürettiği kodu denetleyip, güvenlik ve performans açıklarını kapatabilen "sistem mimarı" konumunda olacak.
Kaynak: https://apnews.com/article/college-major-ai-computer-science-coding-f0dca8e4f7e16297ad27c2b02adc2530