Merhaba değerli Excel Sınıfı dostları,
Microsoft cephesinden gelen vizyoner bir makaleyi daha taze taze sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sefer konu sadece bir "yeni özellik" değil; Excel’in yapay zeka çağında nasıl bir "akıl yürütme platformuna" dönüştüğüyle ilgili.
Bildiğiniz gibi, genel yapay zeka araçları (ChatGPT gibi) size bir cevap verir ama o cevaba nasıl ulaştığını, hangi hesaplamaları yaptığını bazen tam göremezsiniz. Microsoft, Excel'in bu noktada nasıl bir fark yarattığını anlatıyor.
İşte makaleden çıkardığım, biz Excel kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli notlar:
Benim Bakış Açım: Bu makale aslında bizlere şunu söylüyor: Excel'i iyi bilmek, yapay zekayı yönetmek için artık daha kritik. Yapay zekanın yazdığı bir formülü veya kurduğu tablo yapısını denetleyebilecek "Excel okuryazarlığına" sahip olmak, geleceğin en önemli yetkinliği olacak.
Yapay zekanın Excel hücreleri arasında bir "analist" gibi dolaşması fikri sizi de heyecanlandırıyor mu? Bu konudaki görüşlerinizi forumda bekliyorum.
Selamlar,
Microsoft cephesinden gelen vizyoner bir makaleyi daha taze taze sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sefer konu sadece bir "yeni özellik" değil; Excel’in yapay zeka çağında nasıl bir "akıl yürütme platformuna" dönüştüğüyle ilgili.
Bildiğiniz gibi, genel yapay zeka araçları (ChatGPT gibi) size bir cevap verir ama o cevaba nasıl ulaştığını, hangi hesaplamaları yaptığını bazen tam göremezsiniz. Microsoft, Excel'in bu noktada nasıl bir fark yarattığını anlatıyor.
İşte makaleden çıkardığım, biz Excel kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli notlar:
Excel: Yapay Zekanın "Kara Kutusunu" Açıyor
Yapay zeka sistemleri genelde sonuçları bir özet veya metin olarak sunar. Ancak bu sonucun arkasındaki hesaplama yolu "kapalı bir kutu" gibidir. Excel ise tam tersine; hesaplama ile açıklamayı aynı tabloda buluşturuyor. Excel Agent (Yapay Zeka Temsilcisi) bir cevap üretirken bunu sadece bir metinle değil, doğrudan hücrelere, formüllere ve tablolara yazarak yapıyor.Neden Önemli? (Denetlenebilirlik ve Güven)
Makalede çok çarpıcı bir örnek var: Bir finansal modelin güncellenmesi test ediliyor.- Genel AI araçları: Hesaplanan alanların üzerine sabit değerler yazıyor, formatları bozuyor ve kontrolü zor, "uydurulmuş" gibi görünen sonuçlar verebiliyor.
- Excel Agent ise: Mevcut tablo yapısına saygı duyuyor. Sadece girdi (input) hücrelerini güncelliyor; formüllere, toplamlara ve oranlara dokunmuyor. Böylece siz yapay zekanın neyi değiştirdiğini hücre hücre görebiliyor, denetleyebiliyor ve gerekirse müdahale edebiliyorsunuz.
"Cevap Değil, Kalıcı Eser"
Yapay zeka ile yapılan bir sohbet penceresi kapandığında o bilgi kaybolabilir. Ancak Excel Agent’ın oluşturduğu yapı, aylar sonra bile açıp inceleyebileceğiniz, üzerinde senaryolar çalıştırabileceğiniz kalıcı ve dinamik bir model olarak kalıyor. Yani yapay zeka size sadece bir "cevap" vermiyor, size üzerinde çalışabileceğiniz yaşayan bir "hesaplama yüzeyi" bırakıyor.Benim Bakış Açım: Bu makale aslında bizlere şunu söylüyor: Excel'i iyi bilmek, yapay zekayı yönetmek için artık daha kritik. Yapay zekanın yazdığı bir formülü veya kurduğu tablo yapısını denetleyebilecek "Excel okuryazarlığına" sahip olmak, geleceğin en önemli yetkinliği olacak.
Yapay zekanın Excel hücreleri arasında bir "analist" gibi dolaşması fikri sizi de heyecanlandırıyor mu? Bu konudaki görüşlerinizi forumda bekliyorum.
Selamlar,