Merhaba arkadaşlar,
Yapay zeka dünyasında son günlerde sızıntıların ardı arkası kesilmiyor! Teknoloji kulislerini karıştırırken bugün karşıma çıkan ve beni gerçekten heyecanlandıran yepyeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Görünen o ki OpenAI, sesli yapay zeka deneyimini tamamen baştan yazacak devasa bir güncellemeye hazırlanıyor.
Sızdırılan kodlara ve ilk test kullanıcılarından gelen bilgilere göre, OpenAI şu sıralar "GPT-Bidi-1" adında gizli bir ses modelini test ediyor ve bu modelin bu hafta içinde bile duyurulma ihtimali var!
Peki bu modeli bu kadar özel kılan şey ne? Gelin, basına sızan ve asistanlarla iletişim kurma şeklimizi kökten değiştirecek bu özelliklere birlikte bakalım:
Buradaki "Bidi" kelimesi, Çift Yönlü (Bidirectional) tasarımın kısaltması. Şu an kullandığımız sesli asistanlarda hep bir "telsiz" mantığı var; biz konuşuruz o dinler, sonra o konuşur biz dinleriz. Araya girdiğimizde sistem genellikle afallar veya kapanır.
Ancak Bidi-1, aynı anda hem konuşabiliyor hem de dinleyebiliyor. Tıpkı telefonda gerçek bir insanla konuşuyormuşsunuz gibi! Cümlenin tam ortasında lafa girip onu böldüğünüzde, son derece doğal bir şekilde durup sizi dinlemeye devam ediyor.
Sızdırılan test raporlarında benim dikkatimi çeken en vurucu yenilikler şunlar:
Test kullanıcılarından sızan bilgilere göre, ayarlardaki "Standart" ve "Gelişmiş" ses seçeneklerinin yanına konumlanan bu modeli seçtiğinizde, ekrandaki konuşma balonu rengini sarıya dönüştürüyor ve yeni nesil ses deneyimi aktifleşiyor.
Bu sızıntı aslında OpenAI'ın vizyonunu çok net özetliyor: Gelecekte yapay zekaya klavyeyle yazı yazmayacağız; birimler arası tüm iletişim ses üzerinden, tıpkı yan masadaki bir iş arkadaşımızla konuşur gibi gerçekleşecek.
Kaynak: https://www.androidauthority.com/openai-chatgpt-gpt-bidi-1-leak-3680394/
Yapay zeka dünyasında son günlerde sızıntıların ardı arkası kesilmiyor! Teknoloji kulislerini karıştırırken bugün karşıma çıkan ve beni gerçekten heyecanlandıran yepyeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Görünen o ki OpenAI, sesli yapay zeka deneyimini tamamen baştan yazacak devasa bir güncellemeye hazırlanıyor.
Sızdırılan kodlara ve ilk test kullanıcılarından gelen bilgilere göre, OpenAI şu sıralar "GPT-Bidi-1" adında gizli bir ses modelini test ediyor ve bu modelin bu hafta içinde bile duyurulma ihtimali var!
Peki bu modeli bu kadar özel kılan şey ne? Gelin, basına sızan ve asistanlarla iletişim kurma şeklimizi kökten değiştirecek bu özelliklere birlikte bakalım:
Telsiz Mantığı Bitiyor, Gerçek "Çift Yönlü" Sohbet Başlıyor
Buradaki "Bidi" kelimesi, Çift Yönlü (Bidirectional) tasarımın kısaltması. Şu an kullandığımız sesli asistanlarda hep bir "telsiz" mantığı var; biz konuşuruz o dinler, sonra o konuşur biz dinleriz. Araya girdiğimizde sistem genellikle afallar veya kapanır.Ancak Bidi-1, aynı anda hem konuşabiliyor hem de dinleyebiliyor. Tıpkı telefonda gerçek bir insanla konuşuyormuşsunuz gibi! Cümlenin tam ortasında lafa girip onu böldüğünüzde, son derece doğal bir şekilde durup sizi dinlemeye devam ediyor.
Öne Çıkan İnanılmaz Detaylar
Sızdırılan test raporlarında benim dikkatimi çeken en vurucu yenilikler şunlar:- Anında Yön Değiştirme: Diyelim ki modele "Bana 1'den 10'a kadar say" dediniz. Saymaya başladı... "Beş" dediği anda lafa girip "Dur, şimdi geriye doğru say" dediğinizde, en ufak bir takılma yaşamadan anında yön değiştirip geriye saymaya başlıyor.
- İnsansı Tepkiler: Siz uzun bir şey anlatırken duraksadığınızda veya yavaşladığınızda sözünüzü kesmiyor; tıpkı bir insan gibi aralarda "Hımm", "Tamam", "Anlıyorum" gibi ufak sesli onaylamalar yaparak sizi dinlediğini belli ediyor.
- Derin Bağlam Hafızası: Eski sesli asistanların en zayıf noktası olan "konuyu unutma" sorunu tarih oluyor. Bidi-1, çok uzun ve saatler süren sesli sohbetlerin başındaki detayları bile aklında tutarak ipin ucunu asla kaçırmıyor.
Arayüzde Neler Değişiyor?
Test kullanıcılarından sızan bilgilere göre, ayarlardaki "Standart" ve "Gelişmiş" ses seçeneklerinin yanına konumlanan bu modeli seçtiğinizde, ekrandaki konuşma balonu rengini sarıya dönüştürüyor ve yeni nesil ses deneyimi aktifleşiyor.Bu sızıntı aslında OpenAI'ın vizyonunu çok net özetliyor: Gelecekte yapay zekaya klavyeyle yazı yazmayacağız; birimler arası tüm iletişim ses üzerinden, tıpkı yan masadaki bir iş arkadaşımızla konuşur gibi gerçekleşecek.
Kaynak: https://www.androidauthority.com/openai-chatgpt-gpt-bidi-1-leak-3680394/