Excel Sınıfı Forumuna Hoş Geldiniz

Excel, formüller, makrolar ve veri analizi odaklı bu forumdaki konu, rehber ve diğer tüm içerikler kayıtlı üyelerimize açıktır. Excel öğrenmek, bilginizi geliştirmek ve karşılaştığınız sorunlara çözüm bulmak için hesabınızla giriş yapmanız veya yeni bir üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Üyelik işlemi tamamen ücretsizdir ve yalnızca birkaç saniye sürer. Üye olduktan sonra Excel ile ilgili sorular sorabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir, diğer üyelerin sorularına yanıt verebilir ve aktif katılım sağlayarak rütbe atlayabilirsiniz.

Premium üyelik ile dosya paylaşımı, dosya indirme, eğitim kütüphanesine erişim ve forum içi özel özelliklerden yararlanabilirsiniz. Lütfen aşağıdaki butonları kullanarak giriş yapın veya hızlıca kayıt olun ve Excel Sınıfı topluluğuna hemen katılın.

Excel Sınıfı Forum Sunucu altyapısı altunsoft Inc. tarafından sağlanmaktadır.
Kurumsal Altyapı Yüksek Performans
DİKKAT
"Premium konuları görüntülemek dosya indirmek ve yüklemek Ücretli PREMIUM Üyelik gereklidir."
Forum - Excel Sınıfı

Excel, formüller, makrolar ve veri analizi odaklı bu foruma hoş geldiniz. Bu platform; Excel öğrenmek, bilgisini geliştirmek ve karşılaşılan sorunlara birlikte çözüm üretmek isteyen kullanıcılar için oluşturulmuştur. Forumumuzda üyeler Excel ile ilgili sorular sorabilir, deneyimlerini paylaşabilir ve diğer üyelerin sorularına yanıt vererek bilgi alışverişinde bulunabilir. Aktif katılım sağlayan ve sorulara nitelikli çözümler üreten üyeler rütbe atlayarak uzmanlık seviyelerini yükseltebilir. Premium üyelik ile dosya paylaşımı, dosya indirme, eğitim kütüphanesine erişim ve forum içi özel özelliklerden yararlanabilirsiniz. Bilginin paylaştıkça değer kazandığı bu toplulukta yer aldığınız için memnuniyet duyuyor, keyifli ve verimli paylaşımlar diliyoruz.

Messi'den Şaşırtan Teknoloji Hamlesi: Yapay Zekanın Vaftiz Annesiyle Robotik Dünyasına Girdi! ⚽

excelsinifiexcelsinifi Doğrulanmış Kullanıcı

Forum Excel Admin
Excel Eğitmeni
Selamlar arkadaşlar,

Bugün teknoloji ve spor dünyasını aynı potada eriten, bana kalırsa yılın en ilginç ve vizyoner haberlerinden biriyle karşınızdayım. Futbolun efsanesi Lionel Messi'nin saha dışındaki hamlelerini takip edenleriniz vardır; kendisinin Play Time adında bir yatırım fonu bulunuyor. İşte bu fon, hepimizin "Yapay Zekanın Vaftiz Annesi" olarak bildiği Li Fei-Fei'nin uzamsal zeka (spatial intelligence) girişimi olan World Labs'e yatırım yaptı!

Peki bu dev yatırımın hemen ardından World Labs ne yaptı dersiniz? Doğrudan gidip Stanford'dan çıkan ve robotlar için simülasyon ortamları geliştiren SceniX adında bir şirketi satın aldı.

v2_1b725d8faf26497aae89d1c9bbb8063c@000000_oswg55673oswg640oswg360_img_000.webp

Olayın Özü ve Benim Yorumum

Açıkçası haberi ilk okuduğumda "Messi ve yapay zeka ne alaka?" dedim. Ancak detaya inince arkasındaki vizyonun büyüklüğü ortaya çıkıyor. World Labs zaten bu yılın başlarında 1 milyar dolarlık devasa bir yatırım turunu tamamlamıştı. Geliştirdikleri "Marble" adında bir yapay zeka modeli var; bu model metinlerden, görsellerden veya videolardan çok kısa sürede yapısal olarak tutarlı 3D dünyalar yaratabiliyor.

Fakat işin içine gerçek dünyada çalışacak robotlar girdiğinde, sadece görsel olarak "güzel görünen" 3D ortamlar yaratmak yetmiyor. Bir robotun o dünyada eğitilebilmesi için fizik kurallarının da gerçekçi olması şart. Mesela sanal bir dünyada robotik bir kol bardağı ittiğinde bardağın düşüşü veya bir ipi çektiğinde ipin esnemesi gerçek dünyadakiyle birebir aynı olmalı. Aksi takdirde, sanal ortamda çok iyi çalışan bir robot, gerçek dünyaya çıktığında çuvallıyor. İşte SceniX tam olarak bu "fiziksel etkileşim ve simülasyon" sorununu çözüyor.

Bu Satın Alma Neden Önemli?

Bana göre, SceniX'in "hibrit simülasyon" (geleneksel fizik motorlarıyla yapay zekayı birleştiren) yaklaşımı, robotik endüstrisinin en büyük kanayan yaralarından biri olan "Sanal-Gerçek" (Real-to-Sim) uçurumunu kapatacak.

Artık World Labs, Marble modeliyle sadece robotların içine gireceği 3D dünyayı hızlıca inşa etmekle kalmayacak; SceniX sayesinde o dünyanın içine gerçekçi fizik kurallarını ve karmaşık dokunma/sürtünme hislerini de yerleştirecek. Yani robotlar için hata yapıp öğrenebilecekleri mükemmel bir Sanal Antrenman Sahası kuruyorlar!

messi-den-yapay-zeka-girisimi-world-labs-e-yatirim-hamlesi208426_1.webp

Sonuç: Yapay Zekada Yeni Dönem

Yıllarca yapay zeka denince aklımıza ChatGPT gibi metin üreten veya Midjourney gibi görsel çizen araçlar gelirdi. Ancak bu haber bize çok net bir mesaj veriyor: Yapay zekanın bir sonraki büyük cephesi, "Fiziksel Dünyayı Anlamak ve Robotları Bu Dünyada Hareket Ettirmek" (Embodied AI) olacak.

Baksanıza, normalde Nvidia veya AMD gibi devlerden görmeye alıştığımız bu tarz niş "Dünya Modeli" (World Model) yatırımlarına artık spor yıldızlarının fonları bile dahil oluyor. Bu da uzamsal zekanın (spatial intelligence) artık sadece laboratuvar konusu olmaktan çıkıp, ana akım bir sermaye hikayesine dönüştüğünü gösteriyor.

Siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar? Sahada top koşturan Messi'nin yatırımlarıyla eğitilen robotları evlerimizde veya fabrikalarda görmeye ne kadar yakınız? Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum!

Kaynak: https://eu.36kr.com/en/p/3907810770163075

Geri