Selamlar herkese! 
Son haftalarda yapay zeka dünyasında adeta bir Hollywood gerilim filmi izliyoruz. Hatırlarsanız kısa bir süre önce Anthropic cephesinde ortalık fena karışmış, en yeni ve en güçlü yapay zeka modellerinin fişi bir anda çekilmişti. Ama sıkı durun, güzel haberlerim var: Kriz nihayet çözüldü!

İşte olayın tüm detayları ve arka planda dönen dolaplar:
Geçtiğimiz haftalarda Amazon ve diğer bazı teknoloji devleri, ABD hükümetine "Anthropic'in yeni modelleri jailbreak'e çok açık, kötü niyetli kullanılabilir" şeklinde uyarılarda bulunmuştu. Bunun üzerine ABD hükümeti sert bir fren yaparak:
Bugün okuduğum son haberlere göre sular duruldu! ABD Ticaret Bakanlığı, modeller üzerindeki ihracat kısıtlamalarını resmen kaldırdı.
Aslında siber güvenlik modeli olan Mythos 5, birkaç gün önce "Kritik altyapıları savunan 100 civarı ABD kurumu" için sessiz sedasız açılmıştı ama bizim gözümüz kulağımız halka açık olacak Fable 5'teydi. X (Twitter) üzerinden açıklama yapan Anthropic, ambargonun kalktığını ve 1 Temmuz itibarıyla modelleri yeniden erişime açmaya başladıklarını duyurdu!
Peki ne değişti de bu yasak kalktı? Financial Times'ın haberine göre, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile Anthropic arasında bir anlaşma sağlandı.
Açıkçası ben bu duruma çok sevindim. Bu kadar muazzam yeteneklere sahip modellerin sadece devlet kurumlarının kapalı kapıları ardında veya birkaç milyar dolarlık şirketin elinde kalması can sıkıcıydı. Gerekli güvenlik duvarları örüldükten sonra bu teknolojinin tekrar son kullanıcıya, yani bizlere inmesi sektörün gelişimi için şart.
Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum, bol bol tartışalım!
Kaynak: https://www.engadget.com/2205599/anthropic-redeploy-mythos-fable-ai-models/
Son haftalarda yapay zeka dünyasında adeta bir Hollywood gerilim filmi izliyoruz. Hatırlarsanız kısa bir süre önce Anthropic cephesinde ortalık fena karışmış, en yeni ve en güçlü yapay zeka modellerinin fişi bir anda çekilmişti. Ama sıkı durun, güzel haberlerim var: Kriz nihayet çözüldü!

İşte olayın tüm detayları ve arka planda dönen dolaplar:
Kısa Bir Özet: Neler Olmuştu?
Geçtiğimiz haftalarda Amazon ve diğer bazı teknoloji devleri, ABD hükümetine "Anthropic'in yeni modelleri jailbreak'e çok açık, kötü niyetli kullanılabilir" şeklinde uyarılarda bulunmuştu. Bunun üzerine ABD hükümeti sert bir fren yaparak:- Siber güvenlik odaklı Mythos 5 ve
- Son kullanıcıya hitap eden (yani bizim merakla beklediğimiz) Fable 5
Ve Mutlu Son: Yasak Kalktı!
Bugün okuduğum son haberlere göre sular duruldu! ABD Ticaret Bakanlığı, modeller üzerindeki ihracat kısıtlamalarını resmen kaldırdı.Aslında siber güvenlik modeli olan Mythos 5, birkaç gün önce "Kritik altyapıları savunan 100 civarı ABD kurumu" için sessiz sedasız açılmıştı ama bizim gözümüz kulağımız halka açık olacak Fable 5'teydi. X (Twitter) üzerinden açıklama yapan Anthropic, ambargonun kalktığını ve 1 Temmuz itibarıyla modelleri yeniden erişime açmaya başladıklarını duyurdu!
Perde Arkası: Hükümeti Nasıl İkna Ettiler?
Peki ne değişti de bu yasak kalktı? Financial Times'ın haberine göre, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile Anthropic arasında bir anlaşma sağlandı.Anthropic'in Sözü: Şirket, modellerle ilişkili güvenlik risklerini "proaktif bir şekilde tespit edip çözmeyi" taahhüt etti. Zaten kapatılma duyurusunda da modellerini ne kadar sıkı güvenlik önlemleriyle donattıklarını uzun uzun anlatmışlardı. Görünüşe göre bu savunma ve verilen sözler hükümeti ikna etmeye yetti.
Benim Yorumum
Açıkçası ben bu duruma çok sevindim. Bu kadar muazzam yeteneklere sahip modellerin sadece devlet kurumlarının kapalı kapıları ardında veya birkaç milyar dolarlık şirketin elinde kalması can sıkıcıydı. Gerekli güvenlik duvarları örüldükten sonra bu teknolojinin tekrar son kullanıcıya, yani bizlere inmesi sektörün gelişimi için şart.Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum, bol bol tartışalım!
Kaynak: https://www.engadget.com/2205599/anthropic-redeploy-mythos-fable-ai-models/