Merhaba değerli Excel Sınıfı üyeleri,
2026 yılına Excel dünyasında oldukça hızlı bir giriş yaptık. Microsoft’un Ocak 2026 için yayınladığı yenilikleri, sizler için kendi süzgecimden geçirerek özetledim. Özellikle yapay zeka ve veri işleme tarafında iş akışlarımızı kökten değiştirecek çok heyecan verici geliştirmeler var.
İşte bu ayın öne çıkan başlıkları:
Benim Yorumum:Microsoft'un Ocak güncellemeleri gösteriyor ki, Excel artık sadece bir hesap tablosu değil, yapay zeka ile yönetilen bir veri merkezi haline geliyor. Özellikle "Agent Mode" ve yeni "Import" fonksiyonları, forumda sıkça tartıştığımız manuel iş yükünü minimuma indirecek cinsten.
Siz bu yeniliklerden en çok hangisini beğendiniz? Özellikle yeni fonksiyonları projelerinizde nasıl kullanmayı planlıyorsunuz? Yorumlarınızı ve sorularınızı forumda bekliyorum!
Keyifli çalışmalar,
Şahhan
2026 yılına Excel dünyasında oldukça hızlı bir giriş yaptık. Microsoft’un Ocak 2026 için yayınladığı yenilikleri, sizler için kendi süzgecimden geçirerek özetledim. Özellikle yapay zeka ve veri işleme tarafında iş akışlarımızı kökten değiştirecek çok heyecan verici geliştirmeler var.
İşte bu ayın öne çıkan başlıkları:
1. Agent Mode Artık Genel Kullanımda!
Aralık ayında web sürümü için duyurulan Agent Mode, artık Windows kullanıcıları için de genel kullanıma sunuldu (Mac için de eli kulağında). Copilot içindeki bu mod sayesinde artık sadece soru sormuyoruz; Excel bizim yerimize karmaşık iş akışlarını yürütebiliyor. Üstelik model seçici özelliğiyle OpenAI veya Anthropic modelleri arasında geçiş yapabiliyoruz. Bu, analizlerimizde çok daha esnek ve hızlı olacağımız anlamına geliyor.2. Web Üzerinde Tam Güç: Power Query
Excel Web sürümünü kullananlar için müjde! Artık veri alma ve düzenleme sihirbazı ile Power Query Editörü web üzerinde tam kapasiteyle çalışıyor. Masaüstü uygulamasına bağlı kalmadan, tarayıcı üzerinden verilerinizi profesyonelce temizleyip dönüştürebilirsiniz.3. Yeni Nesil Veri İçe Aktarma Fonksiyonları (Insider)
Veri çekme işi artık formül kadar kolaylaşıyor. Windows Insider kullanıcıları için test edilen IMPORTTEXT ve IMPORTCSV fonksiyonları sayesinde, harici dosyaları tek bir formülle dinamik diziler (dynamic arrays) olarak sayfanıza çekebileceksiniz. Üstelik bu veriler tek tıkla yenilenebilir yapıda olacak.4. Açıklayıcı Hata Kartları
Hepimiz zaman zaman formüllerde hata alıyoruz. Artık Excel, sadece bir hata kodu vermek yerine, hatanın nedenini ve nasıl çözülebileceğini açıklayan "Tanımlayıcı Hata Kartları" sunuyor. Bu özellik, özellikle karmaşık tablolarda hata ayıklama sürecini inanılmaz hızlandıracak.5. Office Scripts ile PDF Otomasyonu
Artık tüm platformlarda (Windows, Mac, Web) Office Scripts kullanarak sayfalarınızı PDF olarak kaydedebilir ve doğrudan e-posta ile gönderebilirsiniz. Raporlama süreçlerini otomatize etmek isteyenler için harika bir geliştirme.Benim Yorumum:Microsoft'un Ocak güncellemeleri gösteriyor ki, Excel artık sadece bir hesap tablosu değil, yapay zeka ile yönetilen bir veri merkezi haline geliyor. Özellikle "Agent Mode" ve yeni "Import" fonksiyonları, forumda sıkça tartıştığımız manuel iş yükünü minimuma indirecek cinsten.
Siz bu yeniliklerden en çok hangisini beğendiniz? Özellikle yeni fonksiyonları projelerinizde nasıl kullanmayı planlıyorsunuz? Yorumlarınızı ve sorularınızı forumda bekliyorum!
Keyifli çalışmalar,
Şahhan