Merhaba değerli Excel Sınıfı üyeleri,
Microsoft'un Excel Blog'unda az önce yayınlanan çok eğlenceli ve bir o kadar da ufuk açıcı bir kullanım senaryosunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle spor turnuvalarını takip edenler veya arkadaş grubuyla tahmin yarışmaları düzenleyenler bu özelliğe bayılacak!
Bildiğiniz gibi Excel'de birbiriyle bağlantılı senaryoları modellemek, açılır listeler yapmak ve "Eğer bu olursa, sonuç ne olur?" (What-If) analizleri kurmak ciddi bir zaman ve formül bilgisi gerektiriyor. Ancak Microsoft, Excel'deki Copilot sayesinde karmaşık turnuva ağaçları (bracket) oluşturmanın ve olasılıkları hesaplamanın artık sadece doğal dilde yazılacak birkaç cümlelik bir iş olduğunu gösteriyor.
Peki Copilot ile Neler Yapabiliyoruz?
Siz bu tarz simülasyonları manuel olarak kurarken ne kadar zaman harcıyordunuz? Copilot'un bu analitik yönü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fikirlerinizi ve yorumlarınızı aşağıda bekliyorum!
Keyifli çalışmalar

Microsoft'un Excel Blog'unda az önce yayınlanan çok eğlenceli ve bir o kadar da ufuk açıcı bir kullanım senaryosunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle spor turnuvalarını takip edenler veya arkadaş grubuyla tahmin yarışmaları düzenleyenler bu özelliğe bayılacak!
Bildiğiniz gibi Excel'de birbiriyle bağlantılı senaryoları modellemek, açılır listeler yapmak ve "Eğer bu olursa, sonuç ne olur?" (What-If) analizleri kurmak ciddi bir zaman ve formül bilgisi gerektiriyor. Ancak Microsoft, Excel'deki Copilot sayesinde karmaşık turnuva ağaçları (bracket) oluşturmanın ve olasılıkları hesaplamanın artık sadece doğal dilde yazılacak birkaç cümlelik bir iş olduğunu gösteriyor.
Peki Copilot ile Neler Yapabiliyoruz?
- Sıfırdan Dinamik Fikstür Yaratmak:Boş bir sayfada Copilot'a örneğin; "Bana güncel takımları içeren bir turnuva ağacı oluştur. Her eşleşme için kazananı seçebileceğim açılır listeler (dropdown) ekle ve bir sonraki turda sadece önceki turun kazananları listelensin" diyebiliyorsunuz. Copilot arka planda gerekli yardımcı sütunları (helper columns) ayarlayıp size tıklamaya hazır, standart bir fikstür şablonu sunuyor. Hatta tuttuğunuz takımın resmi renklerini ve logolarını da koşullu biçimlendirme ile eklemesini isteyebiliyorsunuz.
- Senaryo Testleri (Stres Testi):Bence en can alıcı kısmı burası! Tahminlerinizi yaptıktan sonra Copilot'a "Favori takımların erken elendiği sürpriz bir senaryo kopyası oluştur" veya "Takımların son maçlardaki form durumlarına göre bir 'momentum çarpanı' hesapla ve fikstürü bu ağırlığa göre otomatik doldur" gibi gelişmiş analitik komutlar verebiliyorsunuz.
- Karşılaştırma ve Strateji Seçimi:Farklı olasılıkları (Güvenli, Sürpriz, Duygusal tahminler) oluşturduktan sonra Copilot'a, "Tüm bu senaryoları karşılaştıran bir analiz yap. En riskli seçimlerimi vurgula ve bana hangi senaryonun matematiksel olarak daha mantıklı olduğunu söyle" diyerek muazzam bir özet rapor elde edebiliyorsunuz.
Siz bu tarz simülasyonları manuel olarak kurarken ne kadar zaman harcıyordunuz? Copilot'un bu analitik yönü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fikirlerinizi ve yorumlarınızı aşağıda bekliyorum!
Keyifli çalışmalar